Dakshingles op blokhut of tuinhuis leggen.

Dakshingels zijn een veel toegepaste manier van dakbedekking met name op tuinhuisjesblokhutten en prieëlen. Ze zijn verkrijgbaar in diverse kleuren te weten: groen, zwart, rood, bruin of in mindere mate blauw.
We zullen hieronder kort uiteenzetten hoe u de dakshingels het beste kunt leggen: 

Tip vooraf:  

Bij warm weer is het aan te raden om de bundels/verpakkingen dakshingles te buigen alvorens te openen. De dakshingles zullen dan beter van elkaar los laten. 
Aan de onderzijde zijn de meeste daksingels voorzien van kleefstrips. Door opwarming (van de zon) zullen deze “kleefstips” verlijmt worden aan het dak en aan elkaar. Mocht het zo zijn dat de daksingels geen kleefstrips hebben of dat het “koudweer” is kunt u het beste bitumenkit gebruiken om de shingles extra te verlijmen. 

Spijker de shingles steeds 25 mm boven de inkepingen en op dezelfde hoogte 25 mm vanaf de rand. Op deze manier spijkert u steeds door 2 lagen dakshingles heen en worden de spijkers op hun beurt weer afgedekt door de volgende rij. Gebruik voor het spijkeren asfaltnagels en zorg dat u deze niet schuin en niet te diep spijkert. De kop van de nagels mogen de shingles niet indrukken.
 

Het aanbrengen van de daksingels:  

U begint aan de onderzijde van het dak. (met de 3 flappen naar boven), deze dient u globaal 2 cm over te laten steken. Aan de voor en achterzijde van het dak houdt u de dakrand aan. (hier komen de boeidelen nog tegen aan). U monteert nu de 2e laag recht bovenop de onderste laag (deze is dan precies dubbel gedekt) u hoeft nu niets van deze shingle af te snijden, maar kunt gewoon aan de voorkant van het dak beginnen en laat een halve flap over steken (deze halve flap afsnijden voordat u met 3e laag begint). De 3e laag van onderen legt u met de onderkant van de flappen gelijk met de bovenkant van de inkepingen van de vorige laag. U begint nu gelijk aan de voorzijde van het dak (aan de bovenzijde van de shingleplaten zitten 3 kleine snedes recht tegenover de helft van de flappen, dit is aan de achterkant van de shingleplaat het best te zien, gebruik deze snedes om de 1e shingleplaat van elke rij dakshingles tegenaan te leggen).

Breng nu de volgende lagen aan door van voren naar achteren te werken in een halfsteens verband zoals hierboven is omschreven helemaal tot bovenaan toe, de bovenste rij moet u op de nok afsnijden. Snij nu de nokstukken zoals op de foto is aangegeven in 3 stukken en moneer deze van Oost naar West d.m.v. 2 asfaltnages te slaan aan weerszijden van de nok in het plakstuk van de shingle. Leg de volgende gevouwen shingle ongeveer 5 cm over de vorige en in ieder geval over de spijkers van de vorige shingle heen. Houd bij het leggen rekening met waar de wind meestal vandaan komt en begin van de wind af. Op deze manier loop je minder kans dat er water onder de nokshingles waait. Plooi de dakshingles steeds per 2 om barsten en knikken te voorkomen.

Bij koud weer is het raadzaam om de dakshingles aan de achterzijde enigzins te verwarmen voor het verbuigen. 

 

DakshinglesDakshinglesDakshingles

 

Klik hier om dakshingels online te bestellen