• Snelle levering
  • Specialist in maatwerk
  • Een ruim assortiment
  • Uitstekende klantenservice
Kiyoh
8.8
Menu
Winkelwagen

Tuinhuis / blokhut bouwen

De eerste vraag die wij vaak horen is: “Is het bouwen van een tuinhuis of blokhut eenvoudig zelf te doen?”

Het antwoord hierop is kort maar krachtig. Neem er rustig de tijd voor, onze monteurs verrichten de montage vaak binnen een dag, maar dit zijn jongens die exact weten waar welke plank hoort, dan wel voor dient. U zult er daarom langer mee bezig zijn. Eventueel genoemde montage bedragen zijn vaste bedragen, waarvoor onze ervaren monteurs, waar dan ook in Nederland (muv. De Waddeneilanden) uw tuinhuis / blokhut komen plaatsen.

Een andere veel gestelde vraag: “Hebben we een bouwvergunning nodig ?” Mocht u dit exact willen weten, raadpleeg dan uw gemeente ! Er is een landelijke stelregel: Nok niet hoger dan 3 meter, totale oppervlakte tot 30 m2 dan is het plaatsen vergunningsvrij. Alleen dit is een landelijke regel waar iedere afzonderlijke gemeente vanaf mag wijken.Tevens zijn de plaatsing in uw tuin, achterin, zijkant van het huis en de reeds aanwezige bebouwing vaak doorslaggevende factoren.

Het bouwen van een tuinhuis of blokhut

De eerste stap begint altijd met de fundering. Deze dient verhard en waterpas te zijn. Mocht dit niet het geval zijn, betekent dit, dat uw tuinhuis / blokhut “schuin” komt te staan. Hetgeen kan resulteren in oa. knellende deuren en ramen, dan wel kierende wanddelen.

Daarna is het raadzaam om de funderingsbalken op de waterpas ondergrond te plaatsen. Deze zijn o.a. verkrijgbaar in geïmpregneerd hout, hardhout of zelfs in het kunststof. (Voordeel van funderingsbalken: deze beschermen de onderste wandbalken van uw tuinhuis / blokhut tegen optrekkend dan wel opspattend regenwater. Waardoor de onderste wandlagen minder snel zullen gaan rotten)

De volgende stap is het opbouwen van uw tuinhuis, in de meeste gevallen is het raadzaam de eerste twee wandlagen te stapelen. (zo heeft u reeds een maatvoering). En daarna de funderingsbalken eronder te plaatsen en passend te maken. 

Als u een aantal wandlagen heeft geplaatst kunt u de kozijnen monteren. U heeft dan voldoende body.

Vervolgens is het een kwestie van doorstapellen en het dak erop te maken. (denkt u er wel aan dat u een kleine speling tussen de dakplanken aanhoudt om werking van het hout toe te staan.). Als laatste monteert u de boeidelen en/of sierlijsten.

Voor het monteren van de daksingels op uw tuinhuis lees dan onze leg instructie. 

Bekijk via deze link diverse handige You Tube filmpjes van bouwen van een tuinhuis

© 2024 MHOLF | Alle rechten voorbehouden

Design & Ontwikkeling: DIMA.